Shizoidna osebnostna motnja – test shizoidne osebnostne motnje

Ta presejalni test shizoidne osebnostne motnje vam lahko pomaga pri določanju, ali imate simptome te motnje.

Navodilo 
Odgovorite, ali vas spodnje izjave opisujejo ali ne.

1. Pogosto se počutite osamljeni.2. Ob pohvali ali kritiki ste neprizadeti.3. Drugi vas pogosto vidijo kot dolgočasne ali hladne in oddaljene.4. Le redko izražate čustva.5. V stiku z drugimi se vam večkrat zdi, kot da sebe in svojih želja sploh ne čutite.6. Radi se družite z ljudmi.7. Izven svojega običajnega okolja se večkrat počutite nekoliko izgubljeni.8.Najsrečnejši ste, ko ljudje od vas ne pričakujejo ali zahtevajo posebne čustvene bližine in intimnosti.9. Samozadovoljevanje ali seksualna abstinenca sta vam ljubša od čustvene bližine s spolnim partnerjem.10. Ponavadi ste mirni, kadar se drugi smejejo ali jočejo.11. Če kdo prestopi vašo mejo, se znate braniti.12. Ne zanima vas sklepanje prijateljstev.13. Z nekaterimi ljudmi ste močno povezani.14. Izogibate se ljubezni in čustveni bližini.15. Ste energični in živahni.16. Ponavadi si želite ostati neopaženi, ste sramežljivi.17. Ste precej zaprti v osebnih stikih.18. Ste empatični.19. Včasih ste brez volje.20. Navzven ste čustveno hladni.21. Strah vas je odvisnosti od drugih.22. Imate bujno domišljijo.23. Ste samozadostni.24. Raje imate delo v skupini kot samostojne naloge.25. Imate veliko prijateljev.26. Opažate, da se pogosto izogibate očesnemu stiku.27. Le redko vas karkoli močno pritegne.28. Pogosto ste nasmejani.29. Raje delujete kot razmišljate.30. Večkrat ste negotovi, kako bi se ustrezno odzvali v socialnih situacijah.31. Od drugih se čutite oddaljeni, včasih tudi izolirani.32. Spolnost vas le malo zanima.33. Le redko čutite zadovoljstvo.34. Radi ste v vodilni vlogi.35. Pogosto ste zamišljeni, tudi kadar ste v stiku z drugimi.36. Imate pogoste in intenzivne stike z ožjo in širšo družino.37. Pomembno vam je, kako vas drugi cenijo.38. Večina pogovorov vas dolgočasi.39. Ves čas čutite potrebo po čustveni bližini.40.Zlahka zaupate ljudem.

Trenutni dosežek: 0 točk.

Rezultati:
0–20 točk – ni pomembnih znakov shizoidnosti
21–24 točk – blaga shizoidnost
25–32 točk – srednja shizoidnost
33–40 točk – močna shizoidnost

Če je vaš dosežek 20 točk ali več, nakazuje pozitiven presejalni rezultat za shizoidno osebnostno motnjo, zato vam priporočamo pogovor s strokovnjakom.

Test NI namenjen diagnosticiranju! Samo usposobljen strokovnjak lahko diagnosticira shizoidno osebnostno motnjo in priporoči zdravljenje.

Več o shizoidni osebnostni motnji

Več o psihoterapiji
 
Vir: http://www.schizoids.info/tests.html (avtor Mikel Martinez).