Bipolarna motnja - Vprašalnik motenj razpoloženja

Ta presejalni test za bipolarno motnjo vam lahko pomaga pri določanju, ali imate simptome te motnje.

Navodilo:
Ali ste kdaj imeli obdobje, ko niste bili taki kot ponavadi kljub temu, da niste zaužili alkohola ali drog? Odgovorite z DA ali NE na naslednje postavke, tako da pravilno opišete svoje stanje: Odgovorite z da/ne na naslednje postavke:

1 ) Ste se počutili tako dobro ali hiperaktivno, da so drugi ljudje mislili, da niste taki kot ponavadi ali da ste zašli v težave?2 ) Ste bili tako razdražljivi, da se kričali na ljudi ali se prepirali?3 ) Ste se počutili veliko bolj samozavestno kot ponavadi?4 ) Ste spali manj časa kot ponavadi in niste občutili pomanjkanja spanca?5 ) Ste bili bolj komunikativni ali ste govorili hitreje kot ponavadi?6 ) So vam misli švigale po glavi in jih niste mogli umiriti?7 ) So vas stvari okoli vas hitro zmotile in ste se težko osredotočili?8 ) Ste imeli veliko več energije kot ponavadi?9 ) Ste bili precej bolj aktivni ali ste opravili več kot ponavadi?10 ) Ste bili precej bolj družabni kot ponavadi, npr. ste poklicali prijatelje sredi noči?11 ) Ste bili bolj zainteresirani za spolne odnose kot ponavadi?12 ) Ste počeli stvari, ki so nenavadne za vas ali zaradi katerih so drugi ljudje mislili, da pretiravate, se norčujete ali tvegate?13 ) Je vas ali vaše bližnje zapravljanje denarja spravilo v težave?14 ) Če ste odgovorili z DA na več kot eno izmed zgornjih postavk, ali ste je več omenjenih oblik vedenja opazili istočasno?15 ) Koliko problemov ste imeli zaradi zgoraj omenjenih vedenj (npr. ste bili nezmožni za delo, za skrb za družino, za upravljanje z denarjem ali ste imeli pravne težave, ste bili prepirljivi ali ste se pretepali)?

16 ) Ali so vaši krvni sorodniki (otroci, sorojenci, starši, stari starši, tete, strici) imeli manično-depresivne bolezni ali bipolarno motnjo?

Trenutni dosežek je: 0

Točkovanje:

Test NI namenjen diagnosticiranju! Le usposobljen strokovnjak lahko diagnosticira bipolarno motnjo in priporoči zdravljenje.

Več o bipolarni motnji

Več o psihoterapiji

Naročite se na
PSIHOTERAPIJO


Vir: Hirschfeld R.M. Mood Disorder Questionnaire – MDQ, . American Journal of Psychiatry. 2000:157(11):1873-1875.