Bipolarna motnja – test motenj razpoloženja

Ta presejalni test za bipolarno motnjo vam lahko pomaga pri določanju, ali imate simptome te motnje.

Navodilo 
Ali ste kdaj imeli obdobje, v katerem ste bili drugačni kot sicer, čeprav niste uživali alkohola ali drog? Pri vsaki trditvi izberite odgovor DA ali NE.

1 ) Ste se počutili tako dobro ali hiperaktivno, da so drugi ljudje mislili, da niste taki kot ponavadi ali da ste zašli v težave?2 ) Ste bili tako razdražljivi, da ste kričali na ljudi ali se prepirali?3 ) Ste se počutili veliko samozavestnejši kot sicer?4 ) Ste spali manj časa kot ponavadi in niste občutili pomanjkanja spanca?5 ) Ste bili bolj komunikativni ali pa ste govorili hitreje kot ponavadi?6 ) So vam po glavi švigale misli, ki jih niste mogli umiriti?7 ) So vas stvari okrog vas hitro zmotile in ste se težko osredotočili?8 ) Ste imeli veliko več energije kot sicer?9 ) Ste bili precej dejavnejši ali pa ste opravili več kot sicer?10 ) Ste bili precej bolj družabni kot sicer (ste denimo sredi noči poklicali prijatelje)?11 ) Ste bili bolj zainteresirani za spolne odnose kot sicer?12 ) Ste počeli stvari, ki so nenavadne za vas ali zaradi katerih so drugi ljudje mislili, da pretiravate, se norčujete ali tvegate?13 ) Je vas ali vaše bližnje zapravljanje denarja spravilo v težave?14 ) Če ste odgovorili z DA na več kot eno od zgornjih postavk, ali ste več omenjenih oblik vedenja opazili sočasno?15 ) Koliko težav ste imeli zaradi zgoraj omenjenih vedenj (npr. ste bili nezmožni za delo, za skrb za družino, za upravljanje z denarjem ali ste imeli pravne težave, ste bili prepirljivi ali ste se pretepali)?

16 ) Ali so vaši krvni sorodniki (otroci, sorojenci, starši, stari starši, tete, strici) imeli manično-depresivne bolezni ali bipolarno motnjo?

Trenutni dosežek: 0

Točkovanje

Test NI namenjen diagnosticiranju! Samo usposobljen strokovnjak lahko diagnosticira bipolarno motnjo in priporoči zdravljenje.

Več o bipolarni motnji

Več o psihoterapiji

Naročite se na
PSIHOTERAPIJO


Vir: Hirschfeld R.M. Mood Disorder Questionnaire – MDQ, . American Journal of Psychiatry. 2000:157(11):1873-1875.