Socialna anksioznost – test socialne anksioznosti oziroma socialne fobije

Presejalni test socialne anksioznosti vam lahko pomaga pri določanju, ali imate simptome te motnje.

Navodilo
Na vprašanja odgovarjajte v skladu s svojim počutjem v zadnjih 30 dneh. Pri vsaki trditvi izberite odgovor DA ali NE. Izraz »socialno« se v tem testu nanaša na situacije, ko ste v družbi drugih ljudi.

1 ) Ali se zelo bojite, da boste pred drugimi ljudmi naredili ali izrekli kaj, s čimer se boste osramotili?2 ) Ali vas je nenehno strah, da bi pred drugimi ljudmi naredili napako?3 ) Ali se nenehno počutite, kot da vas drugi opazujejo in ocenjujejo?4 ) Ali vam strah pred osramotitvijo ali ponižanjem preprečuje početi stvari, ki si jih sicer resnično želite početi?5 ) Ali vam strah pred osramotitvijo preprečuje, da bi govorili z drugimi ljudmi?6 ) Ali ste bili več dni ali tednov v skrbeh zaradi prihajajoče socialne situacije oziroma dogodka, ki vas navdaja s strahom?7 ) Ali vas je intenzivno strah novih ljudi ali situacij, v katerih se znajdete v družbi ljudi, ki jih ne poznate dobro?8 ) Ali pred ali med socialno situacijo, ki se je bojite, izkusite/doživljate telesne simptome, kot so slabost, tresenje, zardevanje in znojenje?9 ) Ali ste pred ali med socialno situacijo, ki se je bojite, kdaj doživeli panični napad, ki je bil posledica anksioznosti oziroma tesnobe, povezane s to situacijo?10 ) Ali se poskušate izogniti socialnim situacijam, ki v vas sprožajo anksioznost?11 ) Ali občasno pijete alkohol, da bi laže obvladali socialne situacije, ki vas navdajajo s strahom?12 ) Ali je tesnobnost v socialnih situacijah vplivala na vaše vsakdanje dejavnosti?13 ) Ali je tesnobnost v socialnih situacijah vplivala na vaše delovanje v službi/šoli?14 ) Ali vam je anksioznost zaradi posameznih socialnih situacij preprečila sklepanje in ohranjanje prijateljskih ali drugih odnosov oziroma oblik socialnega življenja?

Trenutni dosežek: 0

Točkovanje 
Za diagnozo socialne anksiozne motnje morajo biti simptomi prisotni dalj časa (6 mesecev ali več) in tako izraziti, da povzročajo pomembne stiske ali nezmožnost za običajne vsakdanje dejavnosti. V tem primeru vam priporočamo pogovor s strokovnjakom.

Test NI namenjen diagnosticiranju! Samo usposobljen strokovnjak lahko diagnosticira socialno anksiozno motnjo in priporoči ustrezno zdravljenje.

Več o socialni anksioznosti

Več o psihoterapiji

Naročite se na PSIHOTERAPIJO

Presejalni test socialne anksioznosti temelji na kriterijih DSM-IV za socialno anksiozno motnjo.
Vir: http://www.healthyplace.com/psychological-tests/?edate=2010-08-31&quizid=42&sdate=2010-08-30.