Shizofrenija - Presejalni test simptomov shizofrenije

Ta presejalni test za shizofrenijo vam lahko pomaga pri določanju, ali imate simptome shizofrenije ali povezanih psihotičnih duševnih bolezni.

Navodilo:
Izberite po en odgovor na spodnja vprašanja glede na to, kako ste se počutili v zadnjem mesecu.

1 ) Vidim in slišim stvari, ki jih drugi ne morejo videti ali slišati.2 ) Verjamem, da drugi nadzorujejo moje misli ali počutje.3 ) Skoraj nimam ali povsem nimam zanimanja, da bi počel karkoli.4 ) Mislim, da imam posebne ali magične moči, ki jih nima nihče drug.5 ) Moje mišljenje je zmedeno.6 ) V moji glavi so glasovi ali ljudje, ki govorijo z mano in ki jih nihče drug ne sliši.7 ) Vem, da mi drugi želijo slabo ali spletkarijo proti meni.8 ) Raje sem sam/-a.9 ) Jaz ali drugi verjamem(o), da je moje vedenje v resnici nenormalno. Včasih sem katatoničen/-a ali maničen/-a.10 ) Včasih se pogovarjam z ljudmi ali glasovi v moji glavi, drugi pa mislijo, da se pogovarjam s sabo.

Trenutni dosežek je: 0

Točkovanje:
  • 0-9 (Ni shizofrenije)
  • 10-14 (Možnost zgodnjih znakov shizofrenije)
  • 15+ (Več znakov shizofrenije)


Če ste dosegli 10 ali več točk, vam priporočamo čim prej pogovor z zdravnikom ali psihiatrom. Če sumite, da ste psihotični, se v vsakem primeru čim pogovorite s svojim zdravnikom, ne glede na dobljeni rezultat na testu!

Test NI namenjen diagnosticiranju! Le zdravnik ali usposobljen strokovnjak lahko diagnosticira shizofrenijo in priporoči zdravljenje.

Več o psihotični motnji

Več o psihoterapiji

Naročite se na
PSIHOTERAPIJO


Ta presejalni test shizofrenije temelji na DSM-IV kriterijih za shizofrenijo.
Vir: http://www.healthyplace.com/psychological-tests/?edate=2010-08-31&quizid=42&sdate=2010-08-30

Copyright © IRCV - 1.9.2012 . Vse pravice pridržane.
Kopiranje in reproduciranje vsebin s teh spletnih strani je dovoljeno le po dogovoru z Inštitutom za razvoj človeških virov.
Nekatere slike črpamo iz FreeDigitalPhotos.net | Izdelava: računalniški servis