Bipolarna motnja - Vprašalnik motenj razpoloženja

Ta presejalni test za bipolarno motnjo vam lahko pomaga pri določanju, ali imate simptome te motnje.

Navodilo:
Ali ste kdaj imeli obdobje, ko niste bili taki kot ponavadi kljub temu, da niste zaužili alkohola ali drog? Odgovorite z DA ali NE na naslednje postavke, tako da pravilno opišete svoje stanje: Odgovorite z da/ne na naslednje postavke:

1 ) Ste se počutili tako dobro ali hiperaktivno, da so drugi ljudje mislili, da niste taki kot ponavadi ali da ste zašli v težave?2 ) Ste bili tako razdražljivi, da se kričali na ljudi ali se prepirali?3 ) Ste se počutili veliko bolj samozavestno kot ponavadi?4 ) Ste spali manj časa kot ponavadi in niste občutili pomanjkanja spanca?5 ) Ste bili bolj komunikativni ali ste govorili hitreje kot ponavadi?6 ) So vam misli švigale po glavi in jih niste mogli umiriti?7 ) So vas stvari okoli vas hitro zmotile in ste se težko osredotočili?8 ) Ste imeli veliko več energije kot ponavadi?9 ) Ste bili precej bolj aktivni ali ste opravili več kot ponavadi?10 ) Ste bili precej bolj družabni kot ponavadi, npr. ste poklicali prijatelje sredi noči?11 ) Ste bili bolj zainteresirani za spolne odnose kot ponavadi?12 ) Ste počeli stvari, ki so nenavadne za vas ali zaradi katerih so drugi ljudje mislili, da pretiravate, se norčujete ali tvegate?13 ) Je vas ali vaše bližnje zapravljanje denarja spravilo v težave?14 ) Če ste odgovorili z DA na več kot eno izmed zgornjih postavk, ali ste je več omenjenih oblik vedenja opazili istočasno?15 ) Koliko problemov ste imeli zaradi zgoraj omenjenih vedenj (npr. ste bili nezmožni za delo, za skrb za družino, za upravljanje z denarjem ali ste imeli pravne težave, ste bili prepirljivi ali ste se pretepali)?

16 ) Ali so vaši krvni sorodniki (otroci, sorojenci, starši, stari starši, tete, strici) imeli manično-depresivne bolezni ali bipolarno motnjo?Trenutni dosežek je: 0

Točkovanje:
  • 0-6 točk: Vaši odgovori NE dosegajo kriterija za diagnozo bipolarne motnje.
  • 7 ali več točk: Sedem ali več odgovorov »da« na vprašanja od 1. do 13., odgovor »da« na 14. vprašanje, odgovor »srednji problem« ali »resen problem« na 15. vprašanje in odgovor »da« na 16. vprašanje nakazuje pozitiven presejalni rezultat za bipolarno motnjo, zato vam priporočamo čim prej pogovor z zdravnikom ali drugim usposobljenim strokovnjakom.


Test NI namenjen diagnosticiranju! Le usposobljen strokovnjak lahko diagnosticira bipolarno motnjo in priporoči zdravljenje.

Več o bipolarni motnji

Več o psihoterapiji

Naročite se na
PSIHOTERAPIJO


Vir: Hirschfeld R.M. Mood Disorder Questionnaire – MDQ, . American Journal of Psychiatry. 2000:157(11):1873-1875.

Copyright © IRCV - 1.9.2012 . Vse pravice pridržane.
Kopiranje in reproduciranje vsebin s teh spletnih strani je dovoljeno le po dogovoru z Inštitutom za razvoj človeških virov.
Nekatere slike črpamo iz FreeDigitalPhotos.net | Izdelava: računalniški servis