Narcistična osebnostna motnja - Test narcistične osebnosti

Ta presejalni test narcistične osebnostne motnje vam lahko pomaga pri določanju, ali imate simptome te motnje.

Navodilo:
Tu boste našli seznam 40 izjav, na katere odgovorite z DA ali NE, glede na to, kako vas opisujejo.

1. Zadovoljen/-na sem le z najboljšim.2. Opažam, da mi ljudje pogosto zavidajo.3. Neurejeni ljudje se mi zdijo nemarni.4. Pogosto se dolgočasim, ko mi ljudje pripovedujejo o sebi.5. Menim, da bi mi bližnji morali bolj stati ob strani.6. Družim se predvsem z ljudmi, ki nekaj veljajo.7. Okrog mene je veliko sposobnih ljudi.8. Napako lahko oprostim, a pozabim nikoli.9. Od drugih pričakujem, da bodo dali vse od sebe.10. Pomembno mi je, da se ne osramotim.11. Ljudje me pogosto razumejo.12. V vsem, česar se lotim, sem najboljši/-a.13. Mislim, da lahko dosežem zadovoljujočo raven uspeha.14. Dosežki so merilo človeka.15. Ne prenesem nespoštljivih ljudi.16. Pričakujem, da se bodo ljudje potrudili za mojo pozornost.17. Mislim, da sem rojen/-a za uspeh.18. Ne razumem ljudi, ki so z vsem zadovoljni.19. Zelo cenim svojo karizmatičnost.20. Pogosto vem več od sogovorca.21. Večkrat me kritizirajo ljudje, ki so slabši ali manj uspešni od mene.22. Moj izgled mi je pomemben, ker izraža mojo osebnost.23. Včasih izkoristim druge, da dobim, kar hočem.24. Večkrat se pretvarjam, da sem drugačen/-na, kot sem v resnici.25. Skoraj ne poznam neuspeha.26. Ugaja mi, ko sem v središču pozornosti.27. Sem zelo tekmovalen/-na.28. Vedno izberem najboljšega strokovnjaka.29. Kadar ne gre po moje, me to močno razjezi, večkrat celo kar izbruhnem.30. Vedno vse predvidim.31. Ljudje mislijo, da sem šarmanten/-na in lep/-a.32. Le malo kvalitetnih partnerjev je primernih zame.33. Človek se mora zavedati, kdo je kdo.34. Ljudje se premalo zavedajo moje izjemnosti.35. Ljudje bi me morali večkrat poslušati.36. Kritika me močno prizadene.37. Sovražim povprečnost.38. Skoraj nikoli se ne motim.39. Sanjarim o popolni ljubezni.40. Ljudje me hitro razočarajo.

Vaš dosežek na Testu narcistične osebnosti je: 0 točk.


Točkovanje:
Pod 20 točk: ne kažete pomembnih znakov narcistične osebnostne motnje
20- 25 točk: kažete nekatere znake narcistične osebnostne motnje
Nad 25 točk: nakazuje na pozitiven presejalni rezultat za narcistično osebnostno motnjo, zato vam priporočamo pogovor s strokovnjakom.

Test NI namenjen diagnosticiranju! Le usposobljen strokovnjak lahko diagnosticira motnjo in priporoči zdravljenje.

Več o narcistični osebnostni motnji

Več o psihoterapiji

Naročite se na
PSIHOTERAPIJO


Vir: Perat, M.

Copyright © IRCV - 1.9.2012 . Vse pravice pridržane.
Kopiranje in reproduciranje vsebin s teh spletnih strani je dovoljeno le po dogovoru z Inštitutom za razvoj človeških virov.
Nekatere slike črpamo iz FreeDigitalPhotos.net | Izdelava: računalniški servis