Kako deluje hipnoza


Hipnoza je vrsta budnega stanja z usmerjeno pozornostjo in povečano sugestibilnostjo pri zmanjšani zunanji zavestnosti. Hipnotizirani torej niti ne spi, niti ni nezavesten. Da bi hipnotizer pri subjektu (pacientu, klientu) vzbudil hipnotično stanje imenovano hipnotični trans, se poslužuje postopka tehnik indukcije in poglabljanja. Ko je zavest osredotočena, dosežemo spremenjeno stanje pozornosti, še vedno slišimo in naše fizične sposobnosti niso okrnjene. Ko hipnotizirani v tem stanju prejema sugestije direktno v podzavest, brez kritične presoje in analiziranja informacij. Velikokrat ponovljena sugestija tako vzpostavi nevronsko pot ki vodi do pogojnega refleksa. Občutek teže, lahkosti, toplote, hipnotizer uporablja s povezavo s sugestijami, da bi s parjenjem dražljajev dal subjektu vtis, da vpliva na te občutke. S tem hipnotiziranemu utrjuje realnost, da hipnotizer vpliva na te občutke in na ostale odgovore s svojimi sugestijami. V hipnozi pa subjekt vendarle kaže poglobljeno fizično in duševno sprostitev, bolj globoko, kot bi jo dosegal v stanju budnosti. Trans se od budnih stanj razlikuje tudi v povečani toleranci za nesmisle in za zmožnosti kontroliranja sicer nekontroliranih fizioloških funkcij kot je na primer krvni pretok, bitje srca, krvni tlak. Izkustveno gledano, hipnoza deluje preko evolucijsko pogojenih mehanizmov. Predpogoj za uspešno izedeno terapijo s pomočjo medicinske hipnoze je zaupanje, saj gre v osnovi za sodelujoč proces.


Čeprav več teorij o delovanju hipnoze tega fenomena še vedno ne zmore v celoti pojasniti, pa so učinki jasno merljivi in preverljivi.
To pa je tudi osnovni razlog, da tako Ameriško, kot Britansko zdravniško združenje medicinsko hipnozo že v petdesetih letih prejšnjega stoletja pripoznalo in priznalo hinozo kot uspešno metodo zdravljenja.

Copyright © IRCV - 1.9.2012 . Vse pravice pridržane.
Kopiranje in reproduciranje vsebin s teh spletnih strani je dovoljeno le po dogovoru z Inštitutom za razvoj človeških virov.
Nekatere slike črpamo iz FreeDigitalPhotos.net | Izdelava: računalniški servis