Anoreksija

AnoreksijaTipična oseba z anoreksijo ima prenizko telesno težo oz. je pretirano shujšala in se izjemno boji, da bi se zredila
Opredelitev
 
Anoreksija je motnja hranjenja, ki se kaže kot obsedenost s svojo telesno težo in z zaužito hrano. Anorektiki skušajo ohraniti telesno težo, ki je daleč pod normalno za njihovo starost in višino.

Da bi preprečili pridobivanje telesne teže ali še naprej izgubljali težo, stradajo ali pretirano vadijo.

Anoreksija je nezdrav poskus obvladovanja čustvene težave. Anorektik pogosto enači vitkost z lastno vrednostjo. Čustveni in vedenjski simptomi, povezani z anoreksijo, obsegajo:
Simptomi
- zavračanje hrane
- zanikanje lakote
- čezmerna telesna vadba
- odsotnost čustev
- socialni umik
- razdražljivost
- ukvarjanje s hrano
- zmanjšano zanimanje za spolnost
- depresivno razpoloženje
- možna uporaba zeliščnih izdelkov ali dietnih izdelkov

Vzrok

Pogosto slišimo, da je vzrok za anoreksijo (in bulimijo) moda, vendar ta k pojavu te motnje prispeva le v manjši meri. V resnici je telo (in telesna teža) le območje, na katerem se ta motnja izraža. V njenem ozadju se skriva potreba po nadzoru nad lastnim življenjem.

Če otrok odrašča v odnosih, v katerih ne more odločati o sebi, o svojih potrebah in željah oziroma mu odločitve pogosto vsiljujejo starši (mi vemo, kaj je dobro zate!), s tem prestopajo, rušijo otrokove meje. Vsiljevanje, prestopanje mej je denimo že pretirano hranjenje, ki je pogosta oblika pomirjanja jokajočega dojenčka.

Ljudje, ki zbolijo za anoreksijo, so imeli kot dojenčki najpogosteje preveliko telesno težo, kar kaže na to, da je mama namesto otroka določala, kako lačen je.
Pravimo, da taka oseba meje povsem zapre – začne zavračati hrano. Signal o potrebi (lakota) se poveže z neugodjem in ga je treba zatreti (signalov iz želodca ne sme prepoznati kot lakote, ker bi zavohala hrano ...).

Občutek, da je človek nenehno "polnjen" s tem, kar mu vsiljujejo drugi, se odraža v obliki motenega zaznavanja lastne telesne podobe.

Tak mlad človek se v resnici vidi kot predebelega ("prepolnega"), zato zavrača tisto, ker je pod njegovim nadzorom – hrano.

Pretiran nadzor nad mejami se torej odraža tam, kjer je družbeno sprejemljivo, kot modna "vitkost".

V resnici pa človek z anoreksijo zavrača pretirano nadzorovanje in skrb odraslih, obenem pa odklanja tudi sebe in/ali svojo spolno vlogo (presuho telo nima sekundarnih spolnih znakov).
 
 

Anoreksija

Zaradi nenehnega občutka, da ne more ustrezno braniti svojih meja in uveljavljati svojih realnih potreb, mlad človek vzpostavi nadzor nad edinim območjem, ki je drugim pretežno nedostopno – lastnim telesom.


Dejavniki tveganja

• Anoreksija je pogostejša pri dekletih in ženskah.

• Pogostejša je med najstniki. Kljub temu lahko nastopi pri ljudeh vseh starosti, čeprav je pri osebah, starejših od 40 let, redka.

• Prenaša se iz generacije v generacijo in med sorojenci.

• Odziv okolja na spremembo teže (diete) lahko podpre motnjo.

• Sprememba šole, doma ali delovnega mesta ali izguba pomembne osebe (ločitev, smrt) lahko prinese čustvene stiske in poveča tveganje za nastanek anoreksije.
• Tveganje za nastanek anoreksije je večje pri športnikih, igralcih in televizijskih osebnostih, plesalcih in modelih. Trenerji in starši lahko nenamerno povečajo tveganje, ko mlade športnike in baletne plesalce spodbujajo k zmanjšanju telesne teže.

• V medijih nenehno gledamo suhe modele in igralce. Ni pa jasno, ali mediji zgolj odražajo družbene vrednote – ali pa jih podpirajo. V vsakem primeru lahko te slike enačijo vitkost z uspešnostjo in s priljubljenostjo, s čimer posredno obljubljajo boljšo samopodobo.
 
Diagnoza in zdravljenje
 
Anoreksija je motnja, ki zajame približno 1 odstotek oseb v celotni populaciji.

Če doživljate katero koli od teh težav ali če menite, da utegnete imeti motnjo hranjenja, poiščite pomoč! Posledica nezdravljene anoreksije je lahko tudi smrt.
Zdravljenje je predvsem psihoterapevtsko. Simptome lahko pomagajo omiliti zdravila. V akutni fazi je pogosto potrebna hospitalizacija, usmerjena na stabilizacijo in pridobivanje telesne teže.

Copyright © IRCV - 1.9.2012 . Vse pravice pridržane.
Kopiranje in reproduciranje vsebin s teh spletnih strani je dovoljeno le po dogovoru z Inštitutom za razvoj človeških virov.
Nekatere slike črpamo iz FreeDigitalPhotos.net | Izdelava: računalniški servis