Hipohondrija, bolezen duše

 
K. Tratnik
Finance
, Trendi, 24. marec 2011
KO SKOZI TELO BOLI – DUŠA
Ali veste, kaj druži Florence Nightingale, Charlesa Darwina in Jadrana Krta? Odgovor je – hipohondrija. Bolezen, ki mnoge požene v družbeno osamo in depresijo.

Se vam kdaj zdi, da vam srce hitro bije in ste prepričani, da boste doživeli srčni napad, zato se nemudoma odpravite v zdravniško ambulanto? Ali pa imate izpuščaj po rokah, v vaših mislih pa odseva zdravnikova diagnoza: rak? Če je odgovor pritrdilen, obstaja verjetnost, da imate hipohondrijo: fobično vas je strah bolezni.

Preprosto povedano, hipohondrija pomeni nenehen strah pred boleznijo, strokovna razlage te bolezni pa pravi, da gre za somatoformno duševno motnjo, za katero je značilno, da pacient poroča o simptomih telesnih bolezni ali poškodb, čeprav zanje ni nikakršnega organskega vzroka. Treba je dodati, da si hipohonder bolečine ne domišlja, pač pa jo dejansko čuti. Že če ga "boli" trebuh, je prepričan, da boleha za rakom. "Človek s hipohondrijo doživlja nepomembne in vsakdanje telesne spremembe kot dokaz, da je neozdravljivo bolan, da ima denimo tumor ali srčno bolezen, čeprav so bili zdravniški izvidi negativni in mu je zdravnik zagotovil, da so simptomi nenevarni," pojasnjuje psihologinja Andreja Pšeničny

 

Preberite več v članku …

Copyright © IRCV - 1.9.2012 . Vse pravice pridržane.
Kopiranje in reproduciranje vsebin s teh spletnih strani je dovoljeno le po dogovoru z Inštitutom za razvoj človeških virov.
Nekatere slike črpamo iz FreeDigitalPhotos.net | Izdelava: računalniški servis