Depresija informacije

M. Koprivnikar
Vizita.si, 09. december 2009

SE TUDI VAM ZDI ŽIVLJENJE BREZUPNO?
Depresija je najbolj razširjena duševna bolezen, saj se z njo sreča kar petina ljudi. V svetu je depresivnih 100 milijonov ljudi, zaradi gospodarske krize pa bo ta številka še narasla. Kako prepoznamo depresijo in kako si pomagati?

Depresijo še vedno napačno razumemo in je prepogosto ne prepoznamo, zato ne poiščemo ustrezne pomoči. Depresija spada med motnje razpoloženja oziroma čustvovanja. Toda psihologinja Andreja Pšeničny pravi, da vsako nerazpoloženje ali žalost še ni depresija; o motnji govorimo takrat, ko simptomi vztrajajo nekaj tednov. Depresija se kaže v obliki motenj razpoloženja in mišljenja ter z raznovrstno telesno simptomatiko. Poleg žalosti ter izgube zanimanja in motivacije pogosto nastopijo tudi utrujenost brez pravega razloga, težave s spanjem, spominom in koncentracijo, sprememba apetita, pomanjkanje samozaupanja in občutki krivde. Značilno je tudi izrazito pomanjkanje volje.

 

Preberite več v članku …

Copyright © IRCV - 1.9.2012 . Vse pravice pridržane.
Kopiranje in reproduciranje vsebin s teh spletnih strani je dovoljeno le po dogovoru z Inštitutom za razvoj človeških virov.
Nekatere slike črpamo iz FreeDigitalPhotos.net | Izdelava: računalniški servis